Girl Geek Dinners Hrvatska

Prvi Girl Geek Dinner u svijetu organiziran je prije sedam godina u Londonu, a danas se okupljanja održavaju u gotovo 100 gradova u svijetu. Za ideju je zaslužna softverska inženjerka iz Londona, Sarah Lamb (née Blow), kojoj je dosadilo biti jedina žena na tehnološkim okupljanjima te se odlučila na organizaciju druženja s ciljem promoviranja prisutnosti žena u ICT industriji.

Jedan od osnovnih ciljeva zajednice je razbijanje društvenih stereotipa o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima. Fokus je upravo na poticanju svih zainteresiranih za bavljenje tehnologijom što uključuje rad s lokalnim školama, fakultetima i sveučilištima, ali i pružanje potpore onima koji trenutno rade u ICT industriji.

Hrvatska je službeno postala dio međunarodne zajednice Girl Geek Dinners u studenom 2011. organizacijom prve večere u Zagrebu kada je održano druženje koje je okupilo 150 žena koje vole tehnologiju, inovacije, računarstvo, gadgete, video igre, programiranje ili su jednostavno radoznale i otvorene prema novim komunikacijskim kanalima.  Prvo druženje su podržali Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Sony Ericsson i Hrvatski telekom. Više informacija o Girl Geek Dinners okupljanjima u svijetu možete potražiti na www.girlgeekdinners.com, a zajednica Girl Geek Dinners Hrvatska prisutna je i na društvenim mrežama Facebook, Twitter i LinkedIn.

Druženja su neformalnog karaktera kako bi se stvorila opuštena atmosfera u kojoj bi se djevojke i žene mogle upoznati i razmijeniti znanje, ideje i iskustva o tehnološkim ili poslovnim temama. U pravilu se održavaju u restoranima, kafićima ili drugim sličnim lokacijama te se na samom početku sudionicima kratko obraća jedna ili dvije sugovornice s par riječi na temu odabranu posebno za tu večer. Nakon formalnog dijela slijedi opušteno druženje tijekom ostatka večeri. Već surađujemo s inicijativama RailsGirls i PyLadies u organizaciji radionica programiranja za početnice. Pročitajte više o svim našim aktivnostima i događanjima.

Blog je pokrenut kako bi se potaknulo na druženja u Hrvatskoj, a cilj zajednice je:

  1. Inspirirati novu girl geeks generaciju kako bi postale dio tehnološke zajednice.
  2. Pomoći djevojkama i ženama u našoj zajednici kako bi razmijenile iskustvo i razvile nove vještine.
  3. Promovirati vidljivost uspješnih djevojaka i žena u Hrvatskoj i inozemstvu!

Za realizaciju svih aktivnosti u Hrvatskoj, koje se odvijaju isključivo volonterski uz potporu sponzora, zaslužne su Bojana MandićLili RodićSonja StahorBarbara SladeTina Ćorluka i Lahorka Cvitković.

Otvorene smo za sve ideje i prijedloge koji podupiru naše ciljeve, a u realizaciji istih nam je potrebna pomoć. Slobodno nam se javite ako mislite da nam možete pomoći u organizaciji radionica, druženja, predavanja i ostalih aktivnosti. Ako želite na vrijeme saznati što planiramo, prijavite se na našu mailling listu.

Trudimo se organizirati druženja, radionice i razne aktivnosti, ali sve ovisi o našem slobodnom vremenu i sponzorima. Ovim putem potičemo pojedinke i pojedince, tvrtke i institucije da nam pomognu u organizaciji i/ili sponzoriranjem naših aktivnosti. Javite nam se!

 

Kratki pregled naših aktivnosti

Iako vam se možda na prvi pogled čini da su druženja samo za djevojke koncept je ipak nešto drugačiji. Pravila su jednostavna! Ako ste muškarac i želite doći na druženje mora vas pozvati djevojka koja dolazi na druženje. Žene mogu povesti samo jednu osobu kao pratnju na druženje.

 

Pisali su o nama u medijima…

[fbphotos id=253823078009380 limit=16 rand=3]
Ostale članke možete pronaći u albumu na službenoj Facebook fan stranici.

Leave a Reply