Girls in ICT – Obilježen Međunarodni dan djevojčica i djevojaka u ICT-u u OŠ Rovišće


U Osnovnoj školi Rovišće, nedaleko od Bjelovara, je 27. travnja održano predavanje povodom Međunarodnog dana djevojčica i djevojaka u ICT-u koji se ove godine obilježavao 26. travnja. Predavanje je održano u želji da se promovira prisutnost djevojaka i njihove sposobnosti u ICT području, ali ujedno i potakne ostale djevojke na odabir karijere u svijetu informacijsko – komunikacijskih tehnologija.

Obiljezavanje Girls In ICT dana u OS Rovisce

Zahvaljujemo prof. Adriani Ređep Matošević koja je tom prigodom održala predavanje “Web dizajn – Kako do svoje prve stranice?“ te učenicima 7. i 8 razreda kojima je predstavila Girl Geek Dinners zajednicu te pokazala djevojčicama i dječacima kako zanimanja u ICT-u mogu biti zanimljiva, kreativna i povrh svega zabavna.

Donosimo osvrt Josipe Jurić iz 8.e na održano predavanje.

U svibnju 2012. u OŠ Rovišće je održano predavanje na temu Girl Geek koje je održala gospođa Adriana Ređep – Matošević. Na predavanju je sudjelovalo oko 80 osmaša. Učenici nikada prije nisu čuli za stranicu www.girlsinict.org, niti su znali išta o tome pojmu. Nakon predavanja, učenice su međusobno razgovarale o tome kako je sjajno to što sada znaju da postoji stranica za djevojke i žene na kojoj mogu pronaći informacije o zanimanjima o kojima prije možda nisu razmišljale.

Smatraju da im to predavanje može pomoći  u odabiru srednje škole koju trebaju upisati. Neke učenice su komentirale kako nikada prije nisu razmišljale na način da bi se mogle baviti nekim „muškim“ zanimanjem, iako i same smatraju da informatika i programiranje te web dizajn nisu samo tzv. muška zanimanja. Takvo predavanje bi trebalo uvesti kao obavezno u osnovne škole radi razbijanja predrasuda i općenito radi informiranja.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply