Kako je prošla Geek Girl Dinner u Milanu?


Večera geek-djevojaka prvi je put održana u Londonu 2005. godine, do sada se već proširila svijetom, a mi smo sudjelovali na onoj u Milanu.

Girl Geek Dinner u Milanu

Svatko se zacijelo barem jednom osjećao kao manjina u prilici u kojoj bi teoretski trebao biti okružen srodnim dušama. Tako se Sarah Blow našla na geek dinner susretu na kojem su muškarci one malobrojne prisutne žene tretirali kao da sve one rade u marketingu – i nitko na kraju nije shvatio da je ona softverski inženjer. Stoga je odlučila ne gubiti vrijeme te je organizirala slično zbivanje, geek girl dinner, želeći sudionicima omogućiti da (barem tom prigodom) zamijene ulogu većine i manjine. Dakle, na večerama geek-djevojaka mogu prisustvovati i muški geekovi, ali samo ako ih pozove koja djevojka. A svaka može pozvati najviše jednoga. Moto je “definitely does compute“, što znači “definitivno koristi računala”, ali zvuči i kao “možeš biti sigurna da razmišljam svojom glavom”.

Prva večera održana je u Londonu 2005. godine, a otad se inicijativa proširila po cijelom svijetu. Nalazimo je u raznim europskim zemljama, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Novom Zelandu itd. Preko Facebooka mi stižu glasovi o pokretanju makedonske inačice, a na Islandu su odlučili lokalizirati naziv, pa je “girl geek” postala “tæhknitáta” [tajhknitauta], što znači tehnološka cura, i unatoč najvećoj oluji godine uspijevaju organizirati svoju drugu večeru. Naglašavam da izraz večera često podrazumijeva i dodatne aktivnosti, kao na primjer prezentacije i razmjenu vještina. Od 2007. godine tu su i talijanske GGD, koje sam otkrila kada su u Milanu organizirale svoj peti susret, ovaj put na temu Open Source. Otad sam prisustvovala i na jednoj GGD kavi te na večeri na kojoj je objavljen projekt kolektivnog bloga GGD-a. Osim Milana, u Italiji se ovakvi susreti održavaju još i u Rimu i Urbinu, a u pripremi su i u drugim gradovima.

Ohrabruje popularnost takvog projekta, s obzirom na ne baš obećavajuću situaciju po pitanju jednakosti spolova u informatici. Unatoč tome što se žene sve više i bolje snalaze u tehnologiji, pri odabiru karijere odlučuju se za neka druga područja. Kao razlog tome neki još uvijek navode stereotip o klasičnom “kompjutorašu” muškog spola, ograničenih interesa, koji ne briljira u komunikaciji s ljudima. Neki bi za takvu osobu upotrijebili riječ nerd, ili čak geek. S druge strane, Sarah Blow je zadržala ovaj drugi izraz u imenu svog projekta.

Strast za…

Tko su dakle danas geekovi? Zavisi. Bitno je poznavati tehnologiju, a kao što uočava Clo Willaerts iz Belgije – ono što se prije negativno nazivalo opsjednutošću, danas se pohvaljuje kao strastvenost. Nije bit u tome čime se netko bavi, nego u pristupu, pa se i zaljubljenici u kulinarstvo, takozvani “foodies”, nazivaju “food geekovima”, a postoje i potkategorije prikladne za ljubitelje ručnog rada, filma, glazbe, knjiga i svega ostalog. Amanda Lorenzani, pokretačica talijanskih GGD, kaže da je smisao u stalnom poboljšavanju kvalitete života, što pokušava izraziti engleskim izrazom “enabler”: dakle, geek je onaj tko “omogućuje”, to jest stalno stvara nove opcije.

Amanda Jackson, koja živi na Novom Zelandu, kaže da se ta riječ pretvorila u kompliment jer podrazumijeva da je osoba pametna. Izraz nerd ima i neke druge konotacije. U svakom slučaju, oba su pojma doživjela brojne i ubrzane preobrazbe, čemu je zacijelo pridonijelo i to što su vještine tih osoba sve važnije u svakodnevnici, industriji i ekonomiji. A i sámo računalo, koje se svojedobno smatralo nečim ispred čega se ljudi osamljuju u svojim sobicama – postalo je prozor koji tu sobicu otvara prema raznim svjetovima.

Čini li vam se da bi komuniciranje preko monitora i tipkovnice moglo biti dosadno, mogu vam reći da su se još od vremena prvih modema mnogi upoznavali upravo na taj način, a zatim i družili uživo. U svijetu su postale popularne ne-konferencije zvane Barcamp, a u Bologni je ostvareno i jedno izdanje ženske verzije – Femcampa. U razgovoru sa Susan Quercioli iz milanskog GGD tima, zaključujemo da je i prije bilo moguće putem računala upoznati nekoga s kime ćemo dijeliti interes za tehnologiju, a danas je na mrežu povezano još više ljudi, pa je i izbor širi, a zajednički interesi raznovrsniji.

Susan ističe i to da je za poboljšanje profesionalne situacije žena iznimno važan takozvani “networking”, tj. umrežavanje, i to ne samo preko računala. Smatra da žene, posebno u Italiji, nisu sklone održavanju površnih odnosa s većim brojem osoba koje bi im prije ili kasnije mogle biti korisne na razne načine, nego reagiraju više emotivno, sužavajući si vidokrug te pristup informacijama i korisnim prilikama. Girl geek dinners pomažu da se to promijeni.

Odnos prema tehnologiji

Kakav se tip zajednice stvara prepletanjem digitalnog i fizičkog svijeta? Mišljenja i reakcije kreću se u rasponu od alarmantnog stanja do oduševljenja. Da se prisjetim kako sve to nije počelo jučer, ponovno sam uzela u ruke knjigu No Sense of Place: The Impact of Electronic Media on Social Behavior, tiskanu 1985., autora Joshue Meyrowitza. On inzistira na tome da društvene situacije i medijske preobrazbe nema smisla promatrati odvojeno.

Ionako su zidovi i fizička mjesta određivali ljudsko ponašanje i kontrolom pristupa informacijama, pri čemu su elektronički mediji odigrali važnu ulogu – na primjer telefon, radio i televizija. Odjednom su nam postale dostupne interne informacije drugih društvenih skupina (što je utjecalo i na spolne uloge), a promijenilo se značenje koje u komunikaciji općenito i pri stvaranju slike o sebi imaju takozvana “pozornica” i “backstage”.

Ovo je vidljivo na primjeru društvenih mreža, gdje su formalna i neformalna ponašanja izmiješana na sve složenije načine. Osobno ne mogu dati konačan odgovor o tome kako tehnologija, mediji, ekonomija, politika i društvo utječu jedni na druge; to će pitanje možda zauvijek ostati otvoreno. No s obzirom na temu ovog teksta, logično je zapitati se odnose li se žene prema svemu tome – različito od muškaraca?

Pripremajući ovaj članak, upoznala sam mnogo zanimljivih osoba i pokušavala obuhvatiti njihova mišljenja. Ženske osobe češće su se više pitale što se nekim sredstvom može postići, a muške – kako što funkcionira samo po sebi. Neke osobe čak misle da je i sama mreža bliža ženskom pristupu. O pitanju razlike među spolovima mnogo se promišljalo i govorilo, posebice o odnosu biološkog i društvenog aspekta, što ni na ovom mjestu nije lako pojednostaviti.

Tko barata talijanskim jezikom može besplatno skinuti s web stranice lulu.com knjigu više autora Un altro genere di tecnologia ili Drugi spol/tip tehnologije. Zacijelo ima nešto u Meyrowitzovim tvrdnjama o tome da elektronički mediji u svakom slučaju doprinose većoj raznolikosti društvenih uloga, dostupnih svakom pojedincu, bez obzira na spol, ali daleko su još od toga da mogu riješiti sve probleme.

Stakleni strop

Žene su i dalje manje plaćene za iste poslove i slabije su zastupljene na važnim menadžerskim pozicijama. Spominje se i takozvani “stakleni strop”, to jest granica na kojoj njihove karijere često neobjašnjivo zapnu, a dovodi se u pitanje i ravnoteža između njihovog privatnog života i karijere. Žene mogu biti sputane i dinamikom grupe, suptilnim seksizmom te nejasnim mehanizmima napredovanja u hijerarhiji tvrtke. Često su i same žene, pod pritiskom okoline, iznimno stroge prema sebi, pridajući preveliku važnost tuđim mišljenjima, što ih košta energije, živaca i vremena.

Do ovakvih zaključaka došla sam i zahvaljujući statistikama i istraživanjima – primjerice člancima koje su objavili Computerworld i The New York Times – o smanjenom broju žena u informatici, ali se dotični podaci odnose na Sjedinjene Države. Europska unija je na tu temu pokrenula projekt IT Girls, “Great careers for great women”, tj. Djevojke u informatičkoj tehnologiji, “Velike karijere za velike žene.” Na web stranici te inicijative možemo pronaći zanimljiva istraživanja i statistike te savjete o ponašanjima koja mogu usvojiti tvrtke kako bi ublažile te probleme.

Porazgovarala sam i s Marziom Vaccari, koja se već godinama stručno bavi informatikom, a pomaže i ostalim ženama da se bolje snađu u tom svijetu. S udrugom Orlando ona organizira tečajeve i projekte profesionalnog usavršavanja, pomoću servera Women.it sudjeluje u stvaranju internetskog servisa, a zanimljiv im je i pretraživač mreže Cercatrice, koristan za lakše pronalaženje informacija koje općenitim servisima promiču. Marzia Vaccari primjećuje da je često problem u slabom interesu samih žena, ali i da su nakon što prevladaju početni otpor – zainteresirane za odabrana područja i u tome iskazuju zadovoljstvo.

Bitnu ulogu pritom imaju njihovi uzori te konkretne osobe koje poznaju, a koje već rade neki posao. Marzia ističe da su nove tehnologije i mreže velika prilika upravo za žene, ali je važno da one pritom ne zauzmu konzumeristički stav, nego stvaralački, primjenjiv na svim razinama stručnosti, pa tako na primjer i u svakodnevnom korištenju sve popularnijih komercijalnih internetskih platformi, pristupajući tome što savjesnije i informiranije.

GGD djevojke

GGD djevojke na različite načine pristupaju internetu, koriste i sebi prilagođavaju razne digitalne alate, od servera i mailing lista, do društvenih mreža, a popularni su, naravno, i blogovi i pokoji wiki. Vrlo su radoznale i otvorene prema novim komunikacijskim kanalima. U Italiji namjeravaju koristiti kolektivni blog za objavljivanje članaka i informacija, što je korisno za još sadržajnije druženje i suradnju preko mreže. Večera u Milanu 12. prosinca poslužila je da se predstavi taj projekt.

Organizirana je i “lutrija ideja”, čime se na zabavan način željelo privući pozornost i probiti led: sudionici su svoje prijedloge za teme o kojima bi rado čitali ili pisali – zapisivali na komadiće papira, koje se kasnije izvlačilo, pa su podijeljene i nagrade. Sponzori su poklonili gadgete i pokrili troškove večere, a djevojke su sve organizirale volonterski. Sudjelovanje na događaju osiguravalo se registracijom, a raspoloživa mjesta, kojih je bilo između 100 i 200, bila su popunjena već u prva dva dana.

Ovakvim se događanjima želi postići najbolja ravnoteža između neformalnog druženja i koristi, karijere i zabave. U opuštenom druženju cilj je pridonijeti spolnoj jednakosti u informatici i osnažiti ulogu žene u društvu – upravo razmjenjivanjem vještina, traženjem poslova, novim gadgetima, stvaranjem novih poznanstava i suradnje… Ovaj projekt razvija se u novim smjerovima, ali u suštini je jednostavan i upravo stoga funkcionira i širi se svijetom. Poruka je jasna: djevojke smo, ne stidimo se pokazati radoznalost i inteligenciju – i definitivno želimo svaki dan naučiti nešto novo o tome kako stvari funkcioniraju te to znanje i koristiti, kako bismo svakodnevicu mogle prilagođavati vlastitim željama.

Tekst via PlanB magazin.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply