Pedeset djevojaka razvijalo mobilne aplikacije na radionici Android Girls


Uspješno je završena još jedna volonterska radionica programiranja namijenjena djevojkama koje zanima razvoj mobilnih aplikacija za Android uređaje. Radionica Android Girls okupila je pedeset djevojaka koje su tijekom dva dana intenzivnog rada razvijale 3 mobilne aplikacije od kojih je posljednja bila igra Križić-kružić. Android Girls je inicijativa dvije hrvatske razvojne inženjerke, Ane Mandić iz Pet minuta i Edine Elezović iz IT4U, a nastala je u suradnji sa zajednicom Girl Geek Dinners Hrvatska, tvrtkom Pet minuta i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Android Girls Install Fest

Zagreb, 14. svibnja 2013. – Pedeset djevojaka okupilo se 10. i 11. svibnja na dvodnevnoj besplatnoj radionici Android Girls, održanoj u suradnji zajednice Girl Geek Dinners Hrvatska, tvrtke Pet minuta i Hrvatske gospodarske komore. Za realizaciju radionice zaslužne su Ana Mandić iz Pet minuta i Edina Elezović iz IT4U, razvojne inženjerke koje su svoje iskustvo odlučile podijeliti s ostalim djevojkama koje zanima razvoj mobilnih aplikacija, a tek su početnice u svijetu programiranja. Potaknute izvrsnim povratnim informacijama organizatorice su najavile i ponovno održavanje radionice na jesen.

Iako se Java kao programski jezik koristi zaista svugdje, programiranje u Javi za Android uređaje je zanimljivo zato što omogućuje polaznicama da u vrlo kratkom roku dobiju uvid u strukturu Android aplikacije te mogućnost da lako naprave svoju prvu aplikaciju. «Vjerujem da je polaznicama koje žele proširiti ili nadograditi svoje znanje radionica dala vrlo dobru početnu točku, a mi im i dalje stojimo na raspolaganju s dodatnim materijalima, preporukama i savjetima ako budu imale pitanja za nas nakon radionice», izjavila je Ana Mandić.

U sklopu uvodnog predavanja djevojke su se upoznale s osnovama programiranja u Javi, a tijekom ostatka dana radile su na razvoju tri mobilne aplikacije. Posljednja aplikacija, ujedno najzahtjevnija, bila je igra Križić-kružić koju su neke od djevojaka samostalno dorađivale i postavljale na vlastite uređaje tijekom i nakon radionice.

Android Girls radionica 3

«Sjajno je vidjeti toliki broj djevojaka i žena na istom mjestu koje vole tehnologiju. Djevojke su se brzo snašle i oduševile me svojim pristupom i inovativnošću. Veselim se njihovim budućim koracima i uspješnim projektima», dodala je Edina Elezović.

Osim glavnih predavačica, Ane i Edine, radionica ne bi bila toliko uspješna bez mentorica i mentora koji su volontirali na radionici tijekom petka i subote, a to su Marija Ćurić, Ana Baotić, Tomislav Denis, Josip Maričević, Drago Ružman, Marin Martinić, Saša Branković, Juraj Ćutić, Ivan Gavran, Tomislav Novoselec, Ivana Rast, Zoran Pleško i Vedran Židanik.

Predavačice, mentori i mentorice na radionici

Da postoji veliki interes za ovakvim tipom radionicama pokazuje i činjenica da su organizatorice u svega pet dana zaprimile 200 prijava. Najviše su se prijavljivale učenice i studentice, ali u prijavama je bio velik broj visokoobrazovnih, zaposlenih djevojaka i žena željnih razvijanja novih vještina.

«Upravo nas veliki interes za sudjelovanjem na radionicama ohrabruje da nastavimo s ovakvim aktivnostima. Ovo je već treća programerska radionica za početnice koju smo održale u manje od godinu dana i trudit ćemo se i dalje organizirati ih što češće i po mogućnosti u drugim gradovima.», objasnila je Bojana Mandić, osnivačica inicijative Girl Geek Dinners Hrvatska.

Djevojke su nakon održane radionice izrazile želju za radionicama namijenjenim naprednim polaznicama, a postoji i interes za razvijanjem programerskim vještinama u drugim programskim jezicima

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.