Djevojke na besplatnoj radionici programiranja u Pythonu i Djangu ‘PyLadies’ napravile svoj prvi blog


Da programiranje ne privlači samo dečke, dokazale su djevojke koje su u petak i subotu, 14. i 15. prosinca u Zagrebu, sudjelovale na radionici programiranja u Pythonu namijenjenoj početnicama u programiranju, ali i onim iskusnijima koje su odlučile nadopuniti ili osvježiti svoje znanje. Dvodnevna radionica, u suradnji inicijative PyLadies iz SAD-a i zajednice Girl Geek Dinners Hrvatska, okupila je 50 djevojaka i žena koje su se tijekom dva dana intenzivnog rada upoznavale s osnovama Pythona i Djanga kako bi izradile svoj vlastiti blog.

PyLadies radionica - grupna fotografija

Besplatna dvodnevna radionica programiranja u Pythonu za početnice, u suradnji inicijative PyLadies iz SAD-a i zajednice Girl Geek Dinners Hrvatska, održana je 14. i 15. prosinca u Zagrebu u prostorima Hrvatske gospodarske komore, a okupila je 50 djevojaka i žena iznimno zainteresiranih za savladavanje osnovnih koncepata programiranja te osnova programskog jezika Python i okruženja Django.

Radionici u Zagrebu pridružila se Lynn Root, softverska inženjerka u Rad Hatu i osnivačica podružnice PyLadies u San Franciscu, koja je sudionice vodila kroz izradu bloga: „Ovaj vikend je nadmašio moja očekivanja. Bila sam izuzetno iznenađena i zadovoljna popularnošću radionice; zaista smo imali popunjenu radionicu. Ono što me najviše iznenadilo je entuzijazam i upornost koje su žene imale. Sve su zadržale svoj fokus na izradi bloga, nisu bile obeshrabrene ako bi zapele na nekom problemu te su postavljale pitanja i bile angažirane tijekom cijelog vikenda. Također je bilo zaista ugodno vidjeti kako su pojedine žene bile oduševljene nakon završene radionice i da zaista namjeravaju nastaviti učiti Python i programirati. Odlično sam se provela i hvala organizatoricama na pozivu“, izjavila je Lynn Root.

PyLadies je međunarodna inicijativa programerki iz SAD-a koje mentoriraju i pomažu djevojkama i ženama da postanu aktivne i brojnije sudionice u Python open-source zajednici. Python je jedan od glavnih jezika u industriji s poprilično velikom i iznimno aktivnom open-source zajednicom, a iznimno je čitljiv te ga je lako naučiti što ga čini odličnim izborom za one koji tek počinju s programiranjem.

Besplatnu radionicu sponzorirale su tvrtke IN2, Designeus i Dobar kod u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i zajednicom Girl Geek Dinners Hrvatska, a ista ne bi bila moguća bez mnogih iskusnih Python programera i programerki koji su se volonterski uz Lynn pridružili na radionici kao mentori i mentorice, a to su Vedrana Janković, Senko Rašić, Goran Peretin, Ana Mandić, Maja Cvijanović, Marina Tajić, Anita Bendelja, Mirela Validžić, Matej Vidaković, Mislav Cimperšak i Vanja Štefanec.

„Atmosfera je bila vrlo pozitivna i opuštena, mentori i mentorice dali su sve od sebe, cure su bile vrlo motivirane i naučile su nešto novo. Odličan je osjećaj predstaviti djevojkama komadić područja s kojim se mnoge od njih nisu nikad susrele, još bolji vidjeti da postoje one koje žele nastaviti s učenjem. Meni je bilo super!“, izjavila je Vedrana Janković, jedna od organizatorica radionice koja u siječnju počinje raditi u Googleovom uredu u Zurichu.

Sveukupno se na radionicu prijavilo 250 djevojaka, ne brojeći brojne poruke koje su organizatorice zaprimile nakon zatvaranja prijava, iako je broj mjesta bio ograničen na pedeset sudionica. Interes za sudjelovanje na radionici iskazale su većinom djevojke bez prethodnog iskustva u programiranju, njih 50 posto, no prijavljivale su se i djevojke s osnovnim, pa čak i naprednim znanjem programiranja. Na radionici su sudjelovale učenice i profesorice iz osnovnih i srednjih škola, studentice novinarstva, geoinformatike i računarstva, grafičke i web dizajnerice, iskusne programerke i mnoge druge.

“Motivi za sudjelovanje na radionici su bili različiti iako se najviše djevojaka prijavljivalo zbog želje da nauče jednu novu vještinu, a čak 17 posto djevojaka koje su sudjelovale na radionici razmišljaju o karijeri programerke u budućnosti. Mnoge su već krenule samoinicijativno učiti programirati te su pohvalile trud ovakvih volonterskih inicijativa jer im nudi prijeko potreban sustav potpore u zajednici, opuštenu radnu atmosferu i povezivanje s djevojkama sličnih interesa. Djevojke su spremne izdvojiti puno više vremena za ovakav tip radionica, a mnoge planiraju stečeno znanje iskoristiti u idućih nekoliko tjedana u svojim vlastitim projektima“, izjavila je Bojana Mandić, organizatorica i osnivačica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Najviše sudionica pripada dobnoj skupini od 25 do 34 godine, no bilo je i nešto mlađih sudionica, kao i onih iznad 50 godina. Podjednako su se prijavile i zaposlene i nezaposlene kolegice, a ovakav tip radionica gledaju kao mogućnost za napredak i razvoj na svojim trenutnim ili budućim zaposlenjima, svjesne da se u današnje vrijeme treba konstantno razvijati i nadograđivati svoje znanje.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply