Sit with me! – Ponekad moraš sjesti kako bi se izjasnio!


Canon i Girl Geek Dinners Hrvatska uključili su se u svjetsku inicijativu ‘Sit with me’ (Sjedni sa mnom) kojom pozivaju sve sudionike konferencije Microsoft WinDays12 da vrednuju i priznaju važnu ulogu žena u kreiranju budućnosti tehnologije tako što se odluče na malu, ali simboličnu akciju: sjednu na crvenu stolicu i podijele svoju priču.

Domagoj Pavlešić, Web-ideja

U prostorima Sponzorskog grada WinDays12 konferencije u sklopu promotivnog prostora tvrtke Canon postavljena je crvena stolica čija je uloga simbolična. Kada žene i muškarci “sjednu” kako bi se izjasnili, oni time vrednuju ulogu žena u ICT sektoru. Crvena stolica pruža mogućnost svima koji žele iskazati svoju solidarnost sa ženama u IT-u, a sudjelovanjem u akciji pozivaju i druge da daju svoj doprinos. Zajedničkim sudjelovanjem i muškaraca i žena otvaramo prostor za iskren razgovor i mogućnost za rasprave o izazovima koje nosi budućnost u ICT sektoru. ‘Sit With Me’ su osmislili članovi Nacionalnog centra za žene i informacijske tehnologije (NCWIT), neprofitne organizacije koja radi na povećanju raznolikosti u računalstvu na kreativan način.

Sve sudionike koji se odluče iskazati svoju solidarnost ćemo posnimiti i fotografirati, a sve materijale moći ćete pronaći na službenim GGD Facebook i Youtube kanalima.

Žene su i IT sektoru malobrojne te se još uvijek suočavaju sa značajnim preprekama. Iako ukupno čine 46 posto udjela radno zaposlenih u Hrvatskoj one su tek trećina zaposlenika u ICT sektoru. Od ukupnog broja žena u ICT-u, njih oko 28 posto je na nekom rukovodećem položaju.

Poruka koju inicijativa ‘Sit with me’ šalje svima je da uključivanje većeg broja žena u ICT sektor može dati mnogobrojniju i konkurentniju računarsku i ICT radnu snagu. Žene čine veliku neiskorištenu bazu talenta koja može odgovoriti na sve veću potražnju za ICT kadrom. ICT je jedno od najbrže rastućih sektora svjetskog gospodarstva, a već danas u EU nedostaje između 400.000 i 700.000 ICT stručnjaka.

“Canon se rado odazvao ovoj inicijativi kako bi se promovirala prisutnost žena u ICT sektoru. Inicijativa nije usmjerena samo na žene već svoje mišljenje mogu podijeliti i kolege tako što će svojom pričom kako su se našli u IT sektoru podržati mnoge žene, ali i pozvati ostale da se pridruže.„ izjavio je Igor Legac, odgovoran za partnerski kanal u Canonu CEE GmbH – predstavništvo u Republici Hrvatskoj.

“Projekt je simbolično pokrenut na Međunarodni dan žena 8. ožujka 2011. godine, a cilj je osnaživanje žena kroz “sjedenje” na crvenoj stolici. Iako zvuči malo neobično ovo je prilika da predstavimo inspirativne ljude i priče koje donose sa sobom. Crvene stolice su prisutne diljem svijeta na nasumičnim mjestima, a mi smo se potrudile da se i u Hrvatskoj nađe jedna kako bismo potaknule IT zajednicu na razgovor o nedostatku žena u ICT sektoru.” izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Akcija ‘Sit with me’ odvija se neposredno prije Međunarodnog dana djevojčica i djevojaka u ICT-u koji se ove godine obilježava 26. travnja. U proslavi Girls in ICT dana sudjeluju brojne škole, sveučilišta, vladine institucije, instituti, tvrtke iz cijelog svijeta organiziranjem raznih promotivnih akcija, događanja i dana otvorenih vrata. Sve aktivnosti odvijaju se kako bi se promovirala prisutnost djevojaka i njihove sposobnosti u ICT području, te ujedno potaknulo ostale djevojke na odabir karijere u svijetu informacijsko – komunikacijskih tehnologija.

Više informacija o inicijativi ‘Sit with me’ možete pronaći na poveznici http://sitwithme.org.

Tags: , , ,

Comments are closed.