Iako na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih (59%) na ICT studijima ih ima tek 16%.


Udruga CESI i Girl Geek Dinners Hrvatska organizirali su jučer, 27. ožujka, u prostorima Centra za kulturu i film August Cesarec niz međusobno povezanih radionica pod nazivom „Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?“. Organizacija radionice potaknuta je međunarodnom inicijativom eSkills koja se odvija istovremeno u 35 zemalja u Europi s ciljem senzibiliziranja javnosti u pogledu važnosti ulaganja u informatičku pismenost građana te kako bi se promovirala ICT zanimanja i karijere.

Radionici su prisustvovale mnoge žene i muškarci koji su dio ICT zajednice, ali i oni koje žele doprinijeti promicanju prisutnosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Mnoge već sad razmatraju mogućnost prekvalifikacije za neko od privlačnih ICT zanimanja s obzirom da su prepoznale važnost cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja u pogledu ICT vještina, ali i činjenicu da se ICT kadar u kriznim vremenima pokazao kao izuzetno tražen i kvalitetno plaćen.

Dokument s preporukama radionice u cijelosti možete preuzeti sa sljedeće poveznice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, njih oko 59 posto, dok ih na ICT studijima ima tek 16 posto. Kao i u Hrvatskoj i u Europi se mali broj djevojaka odlučuje na upis nekih od tehničkih fakulteta te daljnji razvoj u ICT industriji. Jedan od mnogih zaključaka radionice je da svakako moramo napraviti kompletan redizajn trenutnog obrazovnog sustava kako bi se ICT zanimanja prikazala kao kreativna i inovativna, a samo područje predstavilo kao interdisciplinarno. Cilj naše radionice bio je upravo razmotriti ideje i prijedloge kojima bismo potaknuli mlade žene da se odluče na razvoj karijere u ICT sektoru te pritom razbiti društveni stereotip o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima. Žene su tek trećina zaposlenika u ICT sektoru iako ukupno čine 46 posto udjela radno zaposlenih. Radionica je donijela mnoge odlične ideje i preporuke kako senzibilizirati javnost o važnosti informatičkih vještina te kako učiniti ICT zanimanja privlačnima djevojčicama, ali i dječacima već u ranijoj dobi.„izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

“Žene su u vrlo nepovoljnom položaju na tržištu rada, kako zbog činjenice da ih se često diskriminira temeljem njihova privatna života – naročito ako imaju djecu ili ih planiraju imati – tako i zato jer su često usmjeravane na slabo plaćena, socijalna ili uslužna zanimanja. Poticati žene na ICT zanimanja znači dati ženama mogućnost boljeg posla i bolje plaće te u konačnici i ekonomsku snagu i samostalnost.„izjavila je Anamarija Gospočić, voditeljica programa Edukacija, savjetovanje i informiranje za rodnu ravnopravnost u CESI.

GLAVNE PREPORUKE SUDIONIKA RADIONICE

Promovirati ICT zanimanja među djecom i mladima uz uvažavanje rodne perspektive

 • Organizirati predavanja i prezentacije ICT stručnjaka/inja u školama koje će prezentirati raznolikost i kreativnost posla u ICT-u pri čemu je potrebno u svrhu širenja popularnosti ICT-a među djevojčicama i djevojkama uključiti što veći broj žena iz ICT sektora da izvode te prezentacije kako bi one ujedno bile i role modeli za djevojčice i djevojke.
 • Organizirati posjete učenika/ca tehničkim fakultetima i ICT poduzećima gdje bi mladi imali priliku vidjeti što se sve radi u ICT-u.
 • Uz mlade, potrebno je osvijestiti i roditelje o prednostima odabira ICT zanimanja, posebice za djevojčice.
 • Promovirati ICT zanimanja u medijima.
 • Unaprijediti sustav profesionalne orijentacije za učenike/ce te usvojiti rodno osjetljiv pristup.

Suzbijati stereotipe o tehničkim zanimanjima kao muškim zanimanjima

 • Educirati roditelje i profesore/ice o rodnim stereotipima.
 • Ukloniti rodne stereotipe iz udžbenika.
 • U medijima promovirati žene u ICT sektoru.
 • Kreirati web stranicu/blog koja bi predstavljala žene u ICT sektoru te njihova iskustva.
 • Poticati korištenje tehničke opreme među djevojčicama.
 • Podizati tehničko samopouzdanje i kompetencije među djevojčicama.
 • Provoditi dodatne kampanje promocije ICT zanimanja među djevojčicama kako bi one vidjele ta zanimanja kao opciju za sebe.

Unaprijediti informatičko obrazovanje u osnovnim i srednjim školama

 • Organizirati programe usavršavanja za profesore/ice informatike kako bi bili u korak s trendovima u ICT-u.
 • Unaprijediti materijalni položaj učitelja/ica i profesora/ica te kreirati sustav nagrađivanja onih najuspješnijih.
 • Osigurati jednake uvjete za informatičko obrazovanje u svim školama u Hrvatskoj.
 • Kreirati kurikulum za informatičko obrazovanje koje će poticati učenike/ce na kreativnost i inovacije te poticati praktični rad kroz realizaciju projekata.
 • U osnovnim školama koristiti multimedijalne edukativne materijale koji potiču učenje matematike, programiranje i ostale tehničke vještine.
 • Povećati satnicu informatičkog obrazovanja u gimnazijama, ali i ostalim srednjim školama.
 • Unaprijediti ICT znanja i vještine svih unutar školskog sustava kako bi mogli više koristiti suvremene tehnologije u nastavi.

Poticati odrasle na ICT obrazovanje

 • Kreirati državno financirane programe prekvalifikacije za ICT zanimanja.
 • Osigurati nezaposlenima volontersku praksu kod ICT poslodavaca.
 • Posebno poticati žena na ICT zanimanja te uvesti rodnu perspektivu u sve materijale i programe prekvalifikacije (koristiti izraze u ženskom rodu, grafički materijal treba prikazivati žene i slično).
 • Organizirati info-seminare o perspektivi zaposlenja u ICT sektoru za nezaposlene osobe.
 • Poticati razvoj online honorarnih poslova za nezaposlene osobe.

U sklopu eSkills inicijative nacionalni koordinatori svih aktivnosti, Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, proslijediti će razrađene zaključke, preporuke i prijedloge svim relevantnim institucijama koje uključuju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca, ali i mnogim drugima.

Sponzori

Radionica „Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?“ odvijala se volonterski, a za potrebne materijale kako bi se radionica održala pobrinuli su se Jana, Hewlett Packard Hrvatska, Ultima, Microsoft i Combis.

Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija – eSkills Week 2012 

“Europski tjedan ICT zanimanja i digitalnih kompetencija” obilježava se od 26. do 30. ožujka 2012. g. Predstavlja inicijativu koja se provodi u istovremeno u 35 zemalja, a kojoj se priključila i Hrvatska. Zadatak je inicijative informirati učenike, studente, mlade stručnjake, umirovljenike, poduzetnike, poslodavce te kreatore politika o nizu mogućnosti koje informatičke vještine i ICT zanimanja nude te podići svijest o prednostima koje donosi podizanje ukupne informatičke pismenosti građana. Inicijativa se vodi pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a glavni nacionalni kontakti za provedbu “tjedna” su Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Partneri projekta uključuju HUP – Hrvatsku udrugu poslodavaca, HZZ – Hrvatski zavod za zapošljavanje, HIZ – Hrvatski informatički zbor, CARNet – Croatian Academic and Research Network, Agenciju za odgoj i obrazovanje, Agenciju za strukovno i obrazovanje odraslih, udrugu Suradnici u učenju, udrugu CESI, zajednicu Girl Geek Dinners Hrvatska te portal MojPosao. Medijski pokrovitelji inicijative su časopis BUG, EduCentar, Netokracija, REP.HR, Totalni.FM, Srednja.HR i MojaMatura.net.

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je feministička organizacija koja je započela s radom na Međunarodni dan žena 8. ožujka 1997. godine te je ove godine proslavila 15 godina uspješnog rada. CESI se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti te za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. Razvoj civilnog društva smatra važnim preduvjetom razvoja demokratskog društva. Više informacija o udruzi CESI možete potražiti na službenim stranicama.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply